Constipatie

Een regelmatige stoelgang is essentieel voor een goede gezondheid maar heel veel mensen gaan ervan uit dat een dagelijkse stoelgang nodig is en dat als je niet 1 keer per dag een stoelgang hebt, er sprake is constipatie. Een normale stoelgang kan echter bestaan uit een 3 dagelijkse leging of zelfs 1 keer per 3 dagen. Constipatie is inspanning en moeite moeten doen om de ontlasting, die dan meestal hard en droog is, te laten passeren.

Obstipatie kan optreden als gevolg van:

 • Een dieet met weinig vezels
 • Een dieet met weinig vloeistoffen
 • Te weinig voeding
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Slechte WC gewoonten zoals het niet gaan wanneer dat nodig is
 • Overmatig langdurig gebruik van laxeermiddelen (Deze kunnen het (broze) evenwicht in de darmen ontregelen, waarna je afhankelijk wordt van laxeermiddelen)
 • De bijwerkingen van sommige medicijnen (B.v. geneesmiddelen die codeïne of morfine bevatten , ijzertabletten en antidepressiva)

Constipatie is een veel voorkomend probleem bij oudere mensen. Het veroorzaakt problemen voor hun gezondheid en voor de verzorgers die voor hen zorgen.

Complicaties van obstipatie: 

 • Een vermindering van eetlust. Dit is een groot probleem en kan bijdragen aan ondervoeding en gewichtsverlies. Bij iedere vorm van vermindering van de eetlust is het verstandig om een onderzoek naar de darmfunctie te doen.
  Constipatie moet worden behandeld, zodat eetlust en voedselinname kunnen terugkeren.
 • Een geblokkeerde darm – De darm kan zo vol zitten met harde, droge ontlasting dat de spieren van de darmen de ontlasting er niet uit kunnen duwen.
 • Urine-incontinentie. Wegens constante overbelasting van de darmen verzwakken de bekkenbodemspieren en verhoogt het risico van onbedoeld urineverlies.

Wat kunnen we eraan doen?

 • Eet goede voeding! Oftewel, voldoende vezelrijke voeding in je dieet toepassen.

Om obstipatie te voorkomen en een regelmatige stoelgang te krijgen, hebben we hier een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Begin de dag met een kom vezelrijke granen of haver.
 2. Kies volkoren-of volkorenbrood in plaats van wit (of lichtbruin) brood.
 3. Eet veel groenten en fruit per dag. Deze zitten vol vezels. Het liefst de groenten en het fruit zo rauw mogelijk eten.
 4.  Kies fruit, gedroogd fruit of noten als snacks in plaats van chips en koekjes.
 5. Gebruik peulvruchten (zoals bruine bonen, kikkererwten, soja bonen en linzen) in soepen en stoofschotels, of gebruik ze als de basis van je maaltijd.
 6. Witte bonen in tomatensaus op toast hebben een zeer hoog vezelgehalte als maaltijd of snack.
 7. Probeer volkoren pasta of bruine rijst in plaats van witte rijst of pasta.
 8. Voeg 1-2 theelepels lijnzaad toe aan yoghurt of aan je vruchtensap.
 9. Pruimen of pruimensap zijn een geweldige manier om je vezelinname te verhogen.
 10. Verhoog je vochtinname. Probeer ten minste 1,5 -2 liter per dag drinken. Vergeet niet dat het belangrijk is om voldoende te drinken als je je vezelinname gaat verhogen. Deze vloeistoffen hoeven niet alleen water te zijn. Dit kan ook best melk, smoothies, vruchtensap, soep, etc. zijn.

Wanneer je net begint met het verhogen van je vezelinname kan dit tot enig ongemak leiden, zoals winderigheid of een opgeblazen gevoel. Om dit te voorkomen, verhoog je geleidelijk je inname van vezelrijke voeding zodat je lichaam zich kan aanpassen, en zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.

Het binnenkrijgen van voldoende vezels is van essentieel belang voor een goede stoelgang en om constipatie tegen te gaan!

Een goede, handige en lekkere manier om voldoende vezels binnen te krijgen is door het drinken van Groene Smoothies. Groene smoothies zijn een combinatie van fruit en (rauwe) groenten waardoor je in 1 keer al je groenten en fruit, vezels en vitamines die je nodig hebt binnen krijgt. Door 2/3 fruit en 1/3 groenten te mixen, overheerst de smaak van het fruit waardoor je heerlijke smoothies krijgt.

Klik hier om voor nog meer voordelen van Groene Smoothies en een receptenboek.