Soorten vezels. Oplosbaar en niet oplosbare vezels

Vezels zijn een essentieel onderdeel van iedereens dieet. Hoewel vezels vallen onder de categorie van koolhydraten, hebben ze niet hetzelfde aantal calorieën, en worden ze ook niet verwerkt op de manier waarop andere bronnen van koolhydraten verwerkt worden. Dit is te zien aan de twee verschillende soorten vezels.

Voedingsvezels zijn namelijk onder te verdelen in verschillende soorten vezels, namelijk oplosbare en niet oplosbare vezels. Beide soorten hebben een andere werking. In voedingsmiddelen komt meestal een combinatie van beide vezels voor.

  • Oplosbare vezels
  • Niet oplosbare vezels

Het verschil tussen de twee is dat oplosbare vezels in de dikke darm worden bewerkt door de darmbacteriën. Het grote voordeel hierbij is dat er stoffen vrijkomen die de darmbeweging stimuleren en er dus voor zorgen dat je darmwerking goed blijft verlopen. Of beter gaat verlopen mocht je hiermee problemen ondervinden. Deze oplosbare vezels vind je vooral in peulvruchten, groente en fruit.

De onoplosbare vezels werken anders. Die werken namelijk als een soort spons in de dikke darm: ze nemen vocht op. Dit werkt twee kanten op. In de eerste plaats zorgt dit ervoor dat (te) dunne ontlasting dikker wordt. Aan de andere kant zorgt het ervoor dat harde, droge ontlasting juist weer zacht en soepel wordt. Deze onoplosbare vezels zitten vooral in volkoren- en graanproducten, zoals volkoren- en roggebrood, muesli/cruesli, havermout en zemelen.

Lees ook: