Vezelbronnen

In dit artikel lees je wat goede vezelbronnen zijn. Er wordt onderscheid gemaakt in bronnen voor oplosbare en niet oplosbare vezels.

Voedingsdeskundigen zeggen dat je per dag minimaal 30 tot 40 gram vezels moet eten. Gemiddeld krijgen mensen op dit moment slechts 12 tot 18 gram binnen. Te weinig dus! Oftewel, we moeten meer bronnen van vezels nuttigen.Vezeltabletten kunnen hierin uitkomst bieden.

Voedingsvezels zijn te verdelen in 2 groepen:

  • Oplosbare vezels: Doordat oplosbare vezels vaak stroperig zijn zorgen ze voor een vertraagde voedselvertering. Pectine in appels is een voorbeeld van een oplosbare vezel. Doordat pectine water vasthoudt, zorgt deze uiteindelijk voor een zachtere ontlasting.

Oplosbare vezels vind je vooral in: aardbeien, appels, bonen, bosbessen, gedroogde erwten, groenten, havermeel, linzen, noten en zaden en peren.

  • Niet-oplosbare vezels:  De niet-oplosbare voedingsvezels zorgen voor het verkorten van de spijsvertering doordat ze met het binden van het water de volume van onze maaginhoud verhogen. Hierdoor heb je sneller een ‘vol’ gevoel.

Niet-oplosbare vezels vind je vooral in: bruine ruist, couscous, courgette, gerst, komkommers, muesli, selderij, tarwezemelen, tomaten, volkorenbrood, wortels en zaden.

Als je te weinig voedingsvezels binnen krijgt dan kan dat problemen geven zoals; een trage stoelgang, obstipatie, aambeien, diverticulitis (een ontsteking van de darm), diverstikels (uitstulpingen van de dikke darm). Ook bij overgewicht is het belangrijk om vezelrijk te eten. Dit komt omdat vezels nauwelijks calorieën leveren, maar tegelijkertijd zorgen ze wel voor een verzadigd gevoel.

Daarnaast is het zo dat bij inname van de juiste hoeveelheid vezelrijke voeding, dit een positieve invloed kan hebben op onze bloeddruk en cholesterolgehalte en bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Tevens zou voldoende verzelrijke voeding ook verbetering geven bij diabetes type 2.

Ben je er ook van overtuigd dat we meer vezelrijke voeding moeten eten?

Lees hier hoe je in een mum van tijd je dagelijkse portie vezelrijke voeding binnen kan krijgen!

Lees ook: