Waarom hebben we vezels nodig?

Waarom hebben we vezels nodig? Waarom is vezelrijke voeding nou eigenlijk goed voor je?

In het kort helpen vezels bij:

 • Een gezonde spijsvertering en het voorkomen van obstipatie door het dik en zacht maken van de stoelgang.
 • Verlaging van cholesterol en triglyceriden.
 • Verlaging van risico op darmkanker, hart-en vaatziekten en problemen met de spijsvertering, zoals diverticulose.
 • Verbetering van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.
 • Het onder controle houden van gewichtstoename door je een vol gevoel te geven zodat je minder eet.

Vezelrijk voedsel is een goede aanvulling op je dagelijkse eetpatroon. Vezels op zichzelf zijn niet of nauwelijks verteerbaar wat betekent dat je lichaam hard moet werken om de vezels op te delen.  Je stofwisseling en vetverbranding worden hierdoor flink aan het werk gezet! Voedsel met veel vezels absorberen daarnaast veel water en zorgen ervoor dat je ontlasting soepeler verloopt en dat je langer een vol gevoel hebt. Vezelrijke voeding moet in principe in 30 uur door je lichaam / darmen verwerkt zijn. Weinig vezelrijke voeding zoals vlees kan wel tot 3 dagen in je darmen blijven zitten. Dit betekent dat als je weinig vezels in je dieet hebt, je problemen kan krijgen als:

 • Galstenen
 • Obstipatie
 • Geïrriteerde darmen
 • Overgewicht
 • Hartproblemen
 • Zelfs bepaalde vormen van kanker zouden gerelateerd zijn aan het eten van te weinig vezels

Vezels of voedingsvezels zijn zoals gezegd plantaardige voedingsstoffen die niet of slechts gedeeltelijk kunnen worden afgebroken door onze spijsvertering. Ze zijn essentieel voor een optimale maag- en darmfunctie. Oplosbare voedingsvezels vertragen ook nog eens de doorgang van voedsel door het spijsverteringsstelsel, waardoor je geneigd bent minder te eten. Al met al: vezels kunnen een belangrijke steun in de rug zijn voor afvallen. Vezelrijk voedsel wordt dan ook door veel voedingsdeskundigen en voedingsinstanties aanbevolen.

Vezels verlaten ons spijsverteringsstelsel terwijl ze niet of slechts gedeeltelijk zijn veranderd. Voor mensen die lijden aan darmaandoeningen (o.a. de ziekte van Crohn) is dit gevaarlijk. Maar voor veruit de meeste mensen is dit juist erg goed; vooral als je wilt afvallen.

Waarom hebben we vezels nodig? Vezelrijk voedsel heeft dus absoluut een gunstig effect op de stoelgang en het helpt ook tegen diarree. Daarnaast hebben met name de oplosbare vezels ook een gunstige invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Dit kan op zijn beurt weer helpen tegen hart- en vaatziekten. Mooi meegenomen toch?!

We eten het te weinig!
Daarnaast is er onderzoek gedaan naar het eten van (te) weinig vezels. Hieruit blijkt dat het eten van te weinig voedingsvezel een verhoogd risico met zich meebrengt voor het ontstaan van verschillende darmaandoeningen, zoals het prikkelbaar darm syndroom (PDS) en divertikels. Ook zijn er aanwijzingen dat vezelrijk voedsel beschermt tegen het ontstaan van slokdarmkanker en darmkanker. Dit zijn echter slechts aanwijzingen! Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een duidelijk verband aan te tonen.

Meer weten? Klik hier om te lezen hoe vezelrijk voeding je helpt met afvallen en met het aannemen van een gezonde levensttijl!