Wat is voedingsvezel?

Wat is voedingsvezel nou eigenlijk precies?

De officiële definitie (bron: Wikipedia) van voedingsvezel:

“Voedingsvezels, ook wel ‘ballaststoffen’ genoemd, omvatten plantaardige bestanddelen zoals lignine en diverse polysachariden. Deze vezels kunnen niet of slechts beperkt afgebroken worden door het spijsverteringsstelsel, vandaar dat ze soms de verouderde naam ballast-stoffen meekrijgen, in de veronderstelling dat deze stoffen geen functie hebben voor het organisme en dus ballast zijn”.

Wat is voedingsvezel dus? In iets meer gewone taal zijn vezels dus het gedeelte van planten die we eten die niet volledig verteerd kunnen worden. Zodoende komt voedingsvezel alleen voor in plantaardige producten.
In veel gevallen gaan de meeste voedingsvezels helaas verloren bij het bewerken van de voedingsmiddelen. Denk hierbij aan het malen van graan tot bloem, en het pellen van rijst (daarom is zilvervliesrijst ook veel beter voor je dan gewone rijst!). Producten die niet bewerkt hoeven te worden bevatten dan ook in de regel meer voedingsvezel.

Vezelrijk voedsel is dan weer voeding waar veel voedingsvezels in zitten.

Voedingsvezels zijn essentieel voor een optimale werking van de maag en darmen. Er zijn twee hoofdsoorten vezels, waarvan de werking sterk verschilt, te weten oplosbare vezels en niet oplosbare vezels. Meer hierover in dit artikel.