Afvallen

Wat is relatie tussen vezels en afvallen?

Als je wilt afvallen is het innemen van voldoende vezelrijke voeding belangrijk want:

  • In de maag en darmen nemen vezels water op waardoor ze in volume toenemen, de maag en darmen raken hierdoor meer gevuld en je hongergevoel neemt af.
  • Een vezelrijk dieet verlaagt het LDL-cholesterol en bepaalde vetsoorten in het bloed.
  • Vezels verlagen de opname van koolhydraten en suikers en leveren zelf geen tot nauwelijks calorieën

Welke voeding is rijk aan vezels?

Voedingsvezels vind je zoals je eerder (hier) hebt kunnen lezen in groente, fruit, peulvruchten en graanproducten. In het Nederlandse dieet zijn de voornaamste bronnen; (volkoren) brood, aardappelen, andere groenten en diverse fruitsoorten. Probeer zoveel mogelijk van de groenten rauw te eten. Tijdens het bereiden gaan er namelijk veel vezels verloren (en daarnaast ook veel vitaminen en mineralen).

Tips voor meer vezelinname.

Wil je meer vezels eten maar weet je niet waar je moet beginnen?

  • Kies voor volkoren of meergranenbrood en bijv. meergranen muesli bij het ontbijt.
  • Voeg extra groenten toe aan je lunch, bijv. wat sla of rauwkost op je (volkoren) brood.
  • Kies bij het avondeten vaker voor volkoren pasta, bruine rijst en neem meer groenten.
  • Soja is een grote bron van vezels en zit tegenwoordig in steeds meer producten.

Gevolgen van te weinig vezels.

Een tekort aan vezels kan onder anderen leiden tot aandoeningen als een te trage stoelgang, obstipatie en aambeien of divertikels (uitstulpingen van de dikke darmwand).

Voedingsvezelpreparaten met vezels die een natuurlijke oorsprong hebben zijn over het algemeen veilig om te gebruiken. Veel producten die verrijkt zijn met voedingsvezel bevatten echter synthetische voedingsvezels. Deze synthetische voedingsvezels zouden volgens recent onderzoek kunnen leiden tot “gaten” in de darmen. Synthetische vezels kunnen worden aangetroffen in producten die aangeprijsd worden als ‘extra gezond’, ‘verbetert de stoelgang’ en meer van dergelijke marketingslogans. Het is aan te raden deze producten te mijden en op een natuurlijke manier meer vezels in je dieet te verwerken. Lukt dit niet dan zou je de natuurlijke voedingsvezelsupplementen van Fit4Me kunnen proberen.